(GÖTEBORG, Sverige / SAN FRANCISCO, CA, 18 september 2019) – Heliospectra AB (publ) (OTCQB: HLSPY, FIRST NORTH GROWTH MARKET: HELIO), världsledande inom intelligent belysningsteknik för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer, tillkännager en ny order från prestigefyllda John Innes Centre i Storbritannien. Denna beställning av Heliospectras helt kontrollerbara ELIXIA LED-belysningslösningar kompletterar John Innes tidigare beställningar och ingår i ett större projekt för att byta ut traditionell belysning för att helt automatisera sin odlingsmiljö med hjälp av Heliospectra’s helioCORE™ kontrollsystem. Ordervärdet är 2,4 miljoner SEK (200 000 £). 

John Innes Center är ett oberoende, internationellt forskningscenter med spetskompetens inom plantforskning, genetik och mikrobiologi. För att möta utmaningen med att utfodra en växande befolkning söker odlare och forskare ständigt efter nya sätt att snabba på genetiska framsteg i växtproduktionen. John Innes Centre är idag erkänt som ett av världens ledande forskningscenter när det kommer till bland annat ”speed breeding”. Detta är en odlingsteknik som gjort det möjligt för forskare att förkorta växtcykeln och därigenom påskynda forskningsstudier för att på så sätt snabba på utvecklingen av nya tåliga växtvariationer. 

– En växande befolkning och föränderlig miljö har ökat oron när det kommer till möjligheten att trygga livsmedelsförsörjningen. För att lösa det behöver vi grödor som är bättre anpassade till dagens klimat. På John Innes Center är vi välkända för vår forskning inom speed breeding och bedriver löpande forskning på en rad olika grödor. För det behöver vi en lösning som möjliggör avancerad kontroll av alla miljöparametrar, såsom ljus, temperatur och luftfuktighet, säger John Lord, Horticulture Manager på John Innes Center. Heliospectras ELIXIA-lampor gör det möjligt för oss att uppgradera vår ljusmiljö till marknadsledande standard med spektrumbaserad kontroll. Detta ger oss förmågan att programmera varje våglängd och skapa ett spektrum helt anpassat till individuella plantors behov.

– John Innes Center är en av Europas ledande oberoende forskningsinstitut med spetskompetens inom speed breeding. Med en estimerad befolkningsökning på ytterligare två miljarder människor fram till år 2050, blir deras kunskap och forskning allt viktigare för att uppnå den ökade livsmedelsproduktion världen behöver. Vi på Heliospectra fortsätter arbetet med att bygga ut John Innes storskaliga helioCORE-installation och vi ser fram emot att stödja dem i deras arbete och banbrytande forskning med hjälp av innovativ LED-belysning, automatisering och kontrollsystem, säger Peter Nyberg Head of Technnology and Development på Heliospectra.

Heliospectras ELIXIA system skapar tydliga affärsmässiga fördelar för odlingsteam och forskare runt om i världen. Den helt justerbara LED-belysningen är kompatibel med Heliospectras helioCORE kontrollsystem, som tillåter odlare att förbättra växternas kvalitet, accelerera skörden och produktionscyklerna och samtidigt ge en jämn och standardiserad avkastning 365 dagar om året.

Ordern kommer att levereras under tredje kvartalet och kommer att synas i räkenskaperna för fjärde kvartalet 2019.