GÖTEBORG, Sverige, 24 februari 2023, kl. 08:00 – Heliospectra AB (publ) utökar produktportföljen och MITRA-plattformen med MITRA Flex, marknadens första tillgängliga trådlöst styrda lampa med flexibelt mörkrött ljus. Den nya lösningen erbjuder kunderna tre ljusspektra i ett utan att förlora kraft, vilket gör den perfekt för kundanpassad och applikationsbaserad odling. Lampan lämpas sig extra väl för plantor som gynnas av ljusbehandlingar med mörkrött ljus i slutet av dagen eller i slutet av produktionen, eller för att säkerställa en hälsosam gröda året runt, även under säsonger med svagt naturligt ljus.

Genom att kombinera tre spektra i ett – PAR, PAR plus mörkrött ljus och endast mörkrött ljus – möjliggör MITRA Flex, tack vare dess flexibla mörkröda våglängder, för odlare att använda riktade ljusstrategier för sina plantor. Detta utan att förlora kraft. Att flexibelt justera det mörkröda ljuset tillåter även odlare att ha på eller av det mörkröda våglängderna beroende på vilka grödor som odlas, vilket produktionsstadie det rör sig om, eller under en specifik del av dagen.

För att ytterligare anpassa sig till varje gröda eller tillväxtfas, kommer MITRA Flex med trådlös dimmer och kan kopplas till Heliospectras ljuskontrollsystem helioCORE™ för dynamisk DLI-kontroll och dimning. Samt möjligheten att skapa multipla odlingszoner med individuella strategier för olika varieteter eller områden i växthuset.

– MITRA Flex applikationsdrivna tillvägagångssätt stödjer vårt mål att omdefiniera naturens potential och optimera grödans kvalitet och produktionen för odlare. Genom att kombinera det med vårt smarta energibesparande system och ett robust trådlöst kommunikationsprotokoll, kan odlare både snabba på produktionen och få mer hälsosamma grödor genom att använda det mörkröda ljuset, men också erhålla betydande energibesparingar genom att inte använda lamporna när de inte behövs, säger Bonny Heeren, vd, Heliospectra.

Fördelarna med mörkrött ljus och applikationsbaserad odling

Mörkrött ljus har visat sig vara fördelaktigt för en mängd olika grödor. Det hjälper till att öka tillväxten av stjälkarna, vilket gör att plantorna kan nå "skördeklar" höjd snabbare. Att inkludera mörkrött i ljusspektrumet kan också öka storleken på bladen, vilket gör att växter kan fånga mer ljus och indirekt öka deras tillväxt över tiden. Dessutom spelar mörkrött ljus en roll i blomningen för vissa växter, där det kan öka antalet blommor eller påskynda blomningsprocessen. Vidare hjälper mörkrött ljus till att säkerställa högkvalitativa plantor under säsonger med svaga naturliga ljusnivåer som vinter- eller axelmånader.

– Hur mycket mörkrött ljus som ska tillföras och när det ljuset ska tillföras via spektrumet beror på gröda och sort. En flexibel lösning är därför fördelaktig eftersom den ger odlare flexibilitet och kontroll för att optimera sin specifika odlingsmiljö för flera olika grödor och tillväxtstadier, säger Rebecca Nordin, kommersiell chef, Heliospectra.

Levererar en komplett trådlös lösning för kommersiella odlare

Genom att kombinera företagets ljuskontrollsystem helioCORE™ med sensorer, trådlös dimning och hållbara högkvalitativa LED-lampor ger Heliospectras nya smarta trådlösa system odlare en högkvalitativ ljusmiljö, kontroll och automation som resulterar i inte bara friska växter utan också betydande energibesparing.

– Medan den höga effektiviteten hos Heliospectras LED-lampor sparar upp till 40 % jämfört med de standard HPS-lösningar som används i dagsläget, kan vårt energibesparande system spara ytterligare 30 % av energikostnaderna genom att begränsa onödig användning av artificiellt ljus under dagen, eller i specifika odlingszoner. Den typen av besparing blir betydande för odlares totala kostnader, speciellt med dagens fluktuerande energipriser, säger Rebecca Nordin.

DLI-kontroll

helioCORE gör det möjligt för odlare att sätta upp Daily Light Integral (DLI) mål i sina växthus för att skapa en kontinuerligt optimal tillväxt året runt och prioritera lampanvändning under tider på dygnet när ljuset är lågt och energipriserna är som lägst. Systemets energisbesparingsalgoritmer kombinerar väderprognoser, med naturliga ljusnivåer och energipriser för att optimera ljusmiljön för specifika grödor. Samtidigt minimeras energiförbrukningen och kostnaderna signifikant.

Anpassade ljusstrategier för odlingszoner

helioCORE och sensorfeedbackalgoritmer gör det möjligt för odlare att bryta ner sin odlingsmiljö i flera kontrollerbara "odlingszoner", där varje zon och planta får en skräddarsydd belysningsstrategi för att optimera ljus, energianvändning och öka kontrollen. På så sätt skapas en konsekvent högkvalitativ tillväxt i hela växthuset, även när säsongerna ändras. Odlingszoner gör det möjligt för odlare att använda rätt mängd ljus när det behövs i ett visst område eller släcka lampor i sektioner som inte används. Detta leder till ytterligare energibesparingar ovanpå DLI-kontrollen. Allt via ett användargränssnitt som är lätt att arbeta med.

Hållbar och byggd för att hålla

MITRA-plattformen och MITRA Flex är designade och konstruerade i Sverige. Dess smala design minimerar skuggan på grödan, trådlösa dimmern påskyndar installationen och minimerar kablar, och en IP66-klassning säkerställer att den håller i tuffa kommersiella växthusmiljöer. Genom att endast använda toppklassiga komponenter på bland annat dioder och drivare har den nya MITRA-plattformen en förväntad livslängd på 54 000 timmar och är byggd för att hålla i många år framöver.

Den nya MITRA Flex-lösningen och det trådlösa systemet kommer att visas upp på GreenTech i Amsterdam, 13 till 15 juni 2023, i Heliospectras monter 01.422. Missa inte tillfället att träffa Heliospectras säljteam och få en demonstration av innovationerna.

För mer information om våra lösningar besök vår hemsida www.heliospectra.com eller skriv till oss på sales@heliospectra.com . Du kan också kontakta oss direkt via någon av våra säljare nedan