(Göteborg, Sverige, 3 maj 2021, kl. 14:00 CEST) – Heliospectra AB, världsledande inom intelligent belysningsteknik för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer, är glada att meddela att Heliospectras LED-belysningsplattform MITRA har erhållit DLC-certifiering. Den nya certifieringen innebär att MITRA-kunder nu uppfyller kraven för de olika incitament och subventioner som tillhandahålls av elbolag i Nordamerika.

DesignLights Consortium (DLC) är en ideell organisation med uppdrag att uppnå energioptimering genom att möjliggöra kontroll med fokus på kvalitet, människor och miljö. DLC-certifieringen har blivit en stark kvalitetsstämpel för kunder och elbolag som genom tredje part vill verifiera energibesparande LED-teknik för bland annat odlingsindustrin. Det är ett sätt för odlare att hitta "gröna" lösningar och associera sig med andra industri- och handelsallierade som strävar efter hållbar tillväxt.

DLC-certifiering är ofta ett krav för odlare som ska kvalificera sig inom ramen för statlig lagstiftning när det kommer till energiförbrukning. Men även ett vanligt behörighetskrav för odlare som ansöker om rabatter och incitament från olika elbolag, vilket leder till stora direktbesparingar i investeringar för odlare.

”Rabatter står idag för 25 till 50% av ett inköp av ny teknik och 25 till 100% av en belysningsuppgradering. I och med att DLC-certifieringen närmar sig industristandard har den blivit ett vanligt krav när man ansöker om subventioner. Det är därför naturligt att kunder som planerar uppgradera sin anläggning med högpresterande belysningslösningar letar efter DLC-märket. Vi är glada att bekräfta DLC-certifieringen för MITRA med vetskapen om vad det betyder för våra kunder i Nordamerika, säger Scott Thornton, GM Nordamerika, Heliospectra.

Energieffektiva LED-belysningslösningar som Heliospectras MITRA sänker den totala energiförbrukningen avsevärt jämfört med traditionella lösningar och därmed de samlade driftskostnaderna. MITRA är odlingsmarknadens första modulära LED-belysningslösning. Designad av odlare för odlare är MITRA den perfekta lampan för ljushungriga grödor. Detta tack vare dess optimerade spektrum och högintensiva ljuseffektivitet med en effekt på upp till 2,8 µmol /J, vilket resulterar i hälsosamma, högkvalitativa grödor året om. 

Sju av Heliospectras MITRA-modeller har hittills godkänts av DLC och finns i DLCs register över trädgårdsbelysning här.