Odlingsanläggning i Makedonien satsar på svensk LED-belysning för att accelerera skörden och garantera kunder medicinsk cannabis med läkemedelskvalitet. Heliospectra AB (publ) (OTCQB: HLSPY, FIRSTNORTH: HELIO), världsledande inom intelligent belysningsteknik för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer, tillkännager en order från Medical 420, en odlingsanläggning i Makedonien som specialiserar sig på att producera medicinsk cannabis. Odlingsanläggningen investerar i Heliospectras marknadsledande LED-belysningslösningar för att förbättra kvaliteten, påskynda skördecyklerna och öka avkastningen. Ordern värderas till 984 000kr (117 000 USD).

– Vårt mål är att leverera standardiserade medicinska produkter och behandlingar till patienter genom att odla förstklassiga blommor och destillera koncentrat av högsta kvalitet. Heliospectra har bevisat att de erbjuder en robust lösning med marknadsledande ljuskvalitet och en intensiv jämn distribution av ljuset. Det tillåter oss att standardisera våra produkter till högsta kvalitet samtidigt som vi ökar avkastningen”, säger Tony Gasovski, ägare och grundare av Medical 420.

Republiken Makedonien följde i fotspåren av europeiska länder såsom Nederländerna, Tjeckien och Portugal och legaliserade användningen av cannabis för medicinska ändamål 2016. Till skillnad från de flesta EU-länder som legaliserat har Makedonien valt att inte förstatliga produktionen vilket har öppnat upp marknaden för företag, både inhemska och internationella.

Medical 420 bygger en helt ny vertikal odlingsanläggning i Makedonien och har valt Heliospectras intensiva E60-serie som belysningslösning. E60 är en fastspektrums-, högintensiv LED-lampa utvecklad tillsammans med några av världens ledande kommersiella odlare. Den har ett optimerat spektrum och en ”plug-and-play”-karaktär som ger odlare omedelbart, högkvalitativ ljus för odling av grödor året runt.

– Heliospectras beprövade lösningar levererar en överlägsen prestanda och hållbarhet, samtidigt som de ger upphov till affärsmässiga fördelar för våra odlare och producenter på den globala marknaden. Möjligheten att accelerera skördecykeln, öka avkastningen och förbättra grödans kvalitet förser odlare som Medical 420 med pålitliga, repeterbara produktionsprognoser och en möjlighet att positionera sig i premiumsegmentet på sin marknad”, säger Ali Ahmadian, VD, Heliospectra.

Leverans kommer att ske samt synas i räkenskaperna under fjärde kvartalet.