Heliospectra AB (publ) (OTCQB: HLSPY, First North: HELIO), som är världsledande inom intelligent ljusteknologi för växtforskning och växthusodling, är glada att tillkännage sin senaste order värderad till drygt 1,4 miljoner SEK (170.000 USD), till en skandinavisk algproducent. Heliospectra har tillsammans med kunden utvecklat ett nytt LED- belysningssystem som bygger på LX60-serien och som ska användas i deras patenterade produktionssystem i Norge.

Genom att kombinera produktionsteknik med mikrobiologiskt kunnande, har kunden tagit fram en ny teknologisk lösning som producerar högkvalitativa algbaserade produkter för livsmedel, djurfoder, och industrin. Ett nytt projekt inleddes första kvartalet av 2016 för att uppgradera deras befintliga produktionssystem med målet att ta fram en industriell, skalbar och kommersiell produktionslösning för inomhusbruk. Genom att tillsätta LED-belysning i algproduktion så förbättrar man inte bara kvaliteten på ljuset, men också penetrationen av ljuset i vattnet.

– Vattenorganismer odlas ofta i öppna dammar. Men mängden alger som kan skördas från dessa dammar begränsas eftersom de behöver ljus för att växa, och solljus tränger sällan bortom det första skiktet av vattnet. Ännu en riskfaktor är att algerna förorenas av andra mikroorganismer som växer utomhus. Ett fullt automatiserat system i en kontrollerad miljö bidrar till att öka produktionen och minska risken för kontaminering. Vi är glada över att bevisa fördelarna med LED-belysning i algproduktion och stolta över att få göra det tillsammans med ett företag i framkanten av algodling, säger Staffan Hillberg, vd för Heliospectra.

Alger är mycket mångsidiga organismer, vilket gör alger till en lovande och spännande källa för ett antal produkter såsom hälsoprodukter, biobränsle, djurfoder, livsmedel, kosmetika och läkemedel. 

Göteborg 2016-04-07