Heliospectra AB (publ) (OTCQB: HLSPY, FIRSTNORTH: HELIO), världsledande inom intelligent belysningsteknik för växthus och kontrollerade odlingsmiljöer, meddelar en ny order från University of Adelaide. Universitetets Waite Campus har mottagit en större investering för att uppgradera tekniken på deras Plant Accelerator® och har valt Heliospectras LED-belysningslösningar för en mer hållbar belysningslösning. Ordern värderas till 909 000kr ($ 109 494 USD).

The Plant Accelerator® är en av världens mest sofistikerade forskningsanläggningar och känd för sin förmåga att identifiera växtegenskaper som leder till mer produktiva och robusta grödor. Det är ett “superväxthus” som innehåller 40 högteknologiska växthus och laboratorier, ultra-modern bildbehandling, robotteknik och datorutrustning. The Plant Accelerator® mottog nyligen en betydande investering med syfte att lyfta forskningsresultaten ytterligare. En del av investeringen går till att utrusta anläggningens nya fenotypanläggning som är specialiserad på värme och torka. Den nya anläggningen kommer bestå av två kontrollerade odlingsrum (CERs) utrustade med gravimetrisk bevattning (DroughtSpotter-system) och hållbar, energieffektiv och högkvalitativ LED-belysning i anläggningens växthus.

– Vår forskning syftar till att förbättra kvaliteten på grödor som odlas under svåra förhållanden, samtidigt som vi minimerar påverkan på miljön. Heliospectras LED-belysning erbjuder en lösning som minimerar energiförbrukningen samtidigt som den ger oss intensiv, högkvalitativ belysning året runt. Den kunskap vi samlar in genom The Plant Accelerator® kan ge enorma fördelar för Australiens jordbrukssektor, säger Dr. Trevor Garnett, chef för teknikutveckling vid Adelaides universitet.

Heliospectras högintensiva E60-serie och intelligenta justerbara LX60-serie kommer att installeras i de nya toppmoderna växthusen och växtkammare. Där kommer de att förse växterna med högkvalitativt ljus året runt. Tekniken har utvecklats i samarbete med några av världens ledande växthusodlare för att ge kommersiella odlare konsekvent avkastning året runt och en överlägsen kvalitet på plantorna.

– Heliospectra erbjuder odlare och akademiska forskare flexibilitet och kontroll utöver det vanliga. Vårt samarbete med University of Adelaide representerar en betydande möjlighet att dela teknisk kompetens och kunskap med livsmedels- och odlingsindustrin, säger Ali Ahmadian, VD Heliospectra. Vi kommer fortsätta vårt nära samarbete med ledande universitetet för att leverera den exakthet som vetenskaplig forskning kräver och en fortsatt utveckling av våra ledande LED-belysningslösningar.